Sendika, iş kazalarına engel

Hak-İş Başkanı Arslan, İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası ile ilgili değerlendirmelerde bulundu…

Özel Güvenlik İşçi Hakları

İş Sağlık ve Güvenliği Haftası ile ilgili düzenlenen bir programda konuşan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Sendikalı ve toplu sözleşme hakkından yararlanan sendikal örgütlülüğün olduğu yerlerde İş Sağlığı ve İş Güvenliği Komiteleri ciddi şekilde çalışıyor. Buralarda gerçekleşen iş kazalarındaki ölüm oranları yüzde 1’in altına düşmüş durumda. Özellikle meslek hastalıkları ve iş kazaları da dâhil sendikal örgütlülüğün olduğu yerlerde büyük ölçüde başarı elde ediyoruz” dedi.

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile TİSK tarafından ortaklaşa düzenlenen “35. İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası” programına telekonferans yöntemiyle katılarak değerlendirmelerde bulundu.

“ZİHNİYET SORUNUNU ÇÖZMEYE İHTİYACIMIZ VAR”

Türkiye’nin iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda ki mevzuatın uygulanırlığı konusunda sorunların yaşandığını belirten Arslan, “Mevzuatımıza rağmen hâlâ iş sağlığı ve iş güvenliği, iş kazaları ve meslek hastalıkları konusunda istediğimiz noktaya ulaşamadık. Ortada bir sorun var. Sadece mevzuat sorununu çözmek yetmiyor, aynı zamanda zihniyet sorununu da çözmeye ihtiyacımız var. Bu zihniyet sorununu çözmek, zihniyet değişimini gerçekleştirmek, iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda ortaya koyduğumuz bu harika mevzuatı taçlandırmak demektir” şeklinde konuştu.

“SENDİKAL ÖRGÜTLÜLÜĞÜN OLDUĞU YERLERDE İŞ KAZALARI YÜZDE 1”

İş ve işçi güvenliğinde sendikanın önemli bir misyonu olduğunun altını çizen Arslan, “Sendikalı ve toplu sözleşme hakkından yararlanan sendikal örgütlülüğün olduğu yerlerde İş Sağlığı ve İş Güvenliği Komiteleri ciddi şekilde çalışıyor. Buralarda gerçekleşen iş kazalarındaki ölüm oranları yüzde 1’in altına düşmüş durumda. Özellikle meslek hastalıkları ve iş kazaları da dâhil sendikal örgütlülüğün olduğu yerlerde büyük ölçüde başarı elde ediyoruz. Ancak sendikal örgütlenmenin olmadığı, milyonlarca işçilerin çalıştığı işyerlerinde ne yazık ki sendikal örgütlülüğün olmaması nedeniyle gerekli denetimler yapılamamakta ve gerekli komiteler kurulamamakta bu nedenle gerekli mücadele sağlanamamaktadır. Bu anlamda sendikal örgütlülüğün hem kayıt dışıyla hem gelir adaletsizliğiyle hem de iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda iş kazalarının önlenmesi konusunda ne kadar hayati öneme sahip olduğunun bir kere daha altını çizmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.