PTT'de çalışan taşeron işçiler içinde örgütlenen sendikacılar işten atıldı

İşten atılan PTT Sen yönetici ve üyesi işçiler işe iade talepleri için mücadele ediyor.

Özel Güvenlik İşçi Hakları

PTT'de çalışan taşeron işçiler içinde örgütlenen PTT Kargo Sen ve PTT Sen sendikasının yöneticilerinin tamamı işen atıldı. Sendikacılar direnişlerini sürdürürken bir yandan da haksız yere işten atılmaları ve aldıkları tehditler dolayısı ile açmış oldukları davaları da devam ediyor.

Güzelyalı PTT Başmüdürlüğü önünde bekleyişlerini sürdüren PTT Sen yöneticileri ile görüştük. Buradaki dört yönetici Ağustos ayında sözleşmelerinin yenilenmemesi dolayısı ile işten atılmış.  

2006 yılından beri PTT’de taşeron işçi olarak çalışan İlkay Demir, 2019 yılında sendikayı kurduklarını, kısa sürede çok sayıda üye yaparak yetkiyi aldıklarını ve Marmara ile Karadeniz’de iki toplu sözleşme geçekleştirdiklerini anlattı.

“SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK”

“Bunu gören yetkililer, hem şirket hem de PTT yönetimi genel başkanımızı ve sendika yönetimindekileri işten attılar. Üyelerimiz üzerinde korku yayıp bizi yıldırmak istediler. Buradaki dört kişiyi Ağustos’ta sözleşmelerimizi yenilemeyerek çıkardılar. Davalarımızı açtık. Biz bütün diyalog yollarını denedik. Genel müdürlükle randevu alıp görüştük. Herkes üç maymunu oynuyor. Sendikamızın üzerinde büyük bir baskı oluşturmaya çalışıyorlar. Şirket temsilcileri üyelerimize mesajlar atıyor, ‘Sendikaya destek olmayın, olursanız işinizden olursunuz’ diye. Savcılığa suç duyurusunda bulunduk” dedi. Demir anayasal haklarını kullanarak sendika kurduklarını ve örgütlendiklerini söyledi.

“KARGO YETİŞMEDİĞİNDE BİR DE CEZA KESİYORLAR”

Sendika yöneticilerinden Uğur Cengar da tehditlerden sonra üye sayılarında azalma olduğunu belirterek, “PTT’de on dört bin taşeron işçi çalışıyor. Şu anda Ege Bölgesinde yetkiyi aldık. Park Konak Şirketi yetkiye itiraz etti. Yetki itirazı davaları sürüyor” dedi.

Çalışma koşulları ile ilgili olarak PTT çalışanlarının üzerine büyük bir yük olduğunu dile getiren Cengar, “Pandemiden dolayı insanlar internetten alış-veriş yapıyor. Kargo sayısında patlama oldu. Fakat eleman ve araç sayısı aynı. Üç kişinin yapacağı işi bir kişi yapmaya zorlanıyor, baskı ve tehditle. Kargo yetişmediğinde bir de ceza kesiyorlar. Yaya dağıtıcının dağıtabileceği posta ağırlığı maksimum on kilo. Ama yirmi-otuz kiloyla dağıtıma çıkan arkadaşlarımız oluyor. O kilo yolda bir süre sonra daha da ağırlaşıyor” diye konuştu.

GEÇİNEBİLMEK İÇİN FAZLA MESAİ

Bir dağıtıcının asgari ücret artı yüzde otuzbeş maaş aldığını, yemek ve yol ücretinin de bunun içinde olduğunu ifade eden Cenger, “Bina içindekilere yüzde otuz olarak veriliyor. Kesintilerle iki bin yedi yüze iniyor. Yüzde yirmi vergiye giriyoruz yılın son aylarında. Öyle olunca da arkadaşlarımız fazla mesaiye yüklenmek zorunda kalıyorlar. Bel fıtığı, boyun fıtığı yaşayan birçok arkadaşımız var şu an” dedi. Sekiz yıldır çalıştığını dile getiren Cengar, “Anayasal hakkımız için yola çıktık Köleleştirme sistemine itiraz ettik. Devlet yöneticilerimizi göreve çağırıyoruz” dedi.

“TOPLAMDA 15 ARKADAŞIMIZ İŞTEN ATILDI”

PTT Sen Genel Başkanı Halit Büyük ise, İstanbul’daki arkadaşlarının yüz kızartıcı suçları düzenleyen 29. maddeden işten atıldığını belirterek, “Bu maddeden çıkartabilmeleri için önce soruşturma yapmaları ifade almaları lazım. Bir süreç olması lazım. Hiçbir süreç yok. Başka bir yerde işe dahi giremiyorsun bu madde ile atılınca. Toplamda PTT Sen ve Kargo Sen’den olmak üzere toplam 15 arkadaşımız işten atıldı. Mahkeme sürecimiz devam ediyor. Bizim gücümüzü kırmaya üyelerimizi istifa ettirmeye çalışıyorlar. Burada Anayasa maddesi çiğnenmektedir. Yetkilileri bu hukuksuzluğa dur demeye çağırıyorum” dedi.

PTT Sen Genel Sekreteri Süleyman Gezer de, “Arkadaşlarımızın bize desek verdiğini biliyoruz ama maalesef pandemi ve işsizlik nedeniyle bize resmi olarak destek veremiyorlar. Biz bir bedel ödedik ödemeye devam ediyoruz. Er ya da geç bu iş bitecektir. O zaman sayımız 6 bin değil 16 binlere gelecektir” dedi.Evrensel