İşçi Evlilik izni kaç gündür ? Engelli çocuk izninde eşitlik

Evlilik iznini ne zaman kullanabilirim? Evlilik izni kullanımı hemen düğün akabinde olmayabilir daha sonra da kullanılabilir. Ancak evlilik izni önceden kullanılamaz. Çünkü kişinin evlilik iznine hak kazanabilmesi için resmi nikah…

Özel Güvenlik İşçi Hakları

İşçilerde ise 4857 Sayılı İş Kanunu maddesiyle belirlenmiştir. 4857 Sayılı İş Kanunu'nun Ek Madde 2'de “İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verilir.” şeklinde düzenlenmiştir.

Kanunlarca belirlenen evlilik izni anlayacağınız gibi işçilerin evlilik izinleri ise 3 gündür. Ancak işçilerin evlilik izinleri iş sözleşmelerinde düzenlenebilir ve artırılabilir.

ENGELLİ ÇOCUK İZNİNDE EŞİTLİK En az yüzde 70 oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğu bulunan memur ve işçilerin mazeret izinleri eşit. Her ikisinde de bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde on güne kadar ücretli izin verilebiliyor. On günlük mazeret izni anne veya babadan sadece biri tarafından kullanılabiliyor.