Başak Demirtaş’a hapis cezası: Mahkeme kendi istediği belgeyi görmeden karar verdi

Karnındaki bebeği yitirdikten sonra ağır sağlık sorunları yaşayan Başak Demirtaş, bu süreçte aldığı bir raporun çalıştığı okula sunulan nüshasındaki düzenlenme tarihi yanlış yazıldığı için yargılandığı davada hapis cezasına çarptırıldı. Raporu…

Özel Güvenlik İşçi Hakları

Başak Demirtaş’ın avukatları bir açıklama yaparak, Demirtaş hakkında gerçeğe aykırı bir sağlık raporu aldığı iddiasıyla 3 Mart 2018 tarihinde açılan davada, 10 Kasım 2021 tarihinde Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından raporu düzenleyen Dr. R. B. ile birlikte 2 yıl 6 ay hapis cezası verildiğini duyurdu.

Bebeğini yitirdikten sonra ağır sağlık sorunları yaşamıştı

Açıklamada söz konusu dönemde Başak Demirtaş’ın ağır sağlık sorunları yaşadığı hatırlatıldı. Avukatların açıklamasına göre süreç şeyle gelişti:

Karnındaki bebeğini yitirmesi ve buna bağlı sağlık sorunları nedeniyle 4 Kasım 2015, 12 Kasım 2015, 16 Kasım 2015, 23 Kasım 2015, 25 Kasım 2015, 28 Kasım 2015, 30 Kasım 2015, 7 Aralık 2015 ve 9 Aralık 2015 tarihlerinde hastanede tedavi gören Başak Demirtaş, bu tarihlerin ikisinde de operasyon geçirdi.

Demirtaş tedavisinin uzun süreceğinin anlaşılması üzerine, yerine bir başka öğretmen görevlendirilmesi ve böylece öğrencilerinin mağdur olmamasının sağlanması için 2015-2016 eğitim öğretim yılının ikinci yarısında, kendi isteğiyle ücretsiz izne ayrıldı.

Hatayı fırsat bildi, belgeleri dikkate almadılar

Demirtaş, sağlık sorunları devam ediyorken 11 Aralık 2015 tarihinde Diyarbakır Kayapınar Aile Sağlık Merkezine giderek muayene oldu ve hakkında beş günlük sağlık raporu düzenlendi. Ancak kendisine verilen ve onun tarafından da görev yaptığı okula sunulan rapor nüshasında, raporun düzenlenme tarihi hatalı bir şekilde, 14 Aralık 2015 olarak yazıldı.

Bu hatanın ortaya çıkması için Aile Sağlık Merkezinin poliklinik kayıt defterinin incelenmesinin yeterli olduğunu belirten avukatlar, mahkeme dosyasında bulunan poliklinik kayıt defterinin fotokopisinde, Başak Demirtaş’ın 11 Aralık 2015 tarihinde muayene olup rapor aldığının görüldüğüne dikkat çekiyor.

Bu durumun teyit edilmesi için mahkeme, poliklinik defterinin aslının getirilerek incelenmesi yönünde karar verdi ancak poliklinik kayıt defterinin aslı mahkemeye gönderilmedi. Mahkeme de gerçek tarihin yazılı olduğu kayıt defterinin aslını görmeden karar verdi.

“Gerçekler ortadayken Başak Demirtaş’a böyle bir yargılama sonucunda ceza verilmesi açık bir hukuksuzluk, büyük bir haksızlıktır. Kararın, Başak Demirtaş’ın gündeme geldiği ve hedef alındığı bugünlerde çıkması tesadüf değildir, kolektif bir cezalandırma anlayışını içeren anlayışın ürünüdür” diyen avukatlar tüm bu duruma rağmen hukuk mücadelesini sürdüreceklerini, kararın, Bölge Adliye Mahkemesinde bozulacağı ve adaletin yerini bulacağı yönündeki inançlarını koruduklarını belirtti.