Tazminatını İsteyen Özel Güvenlik görevlisine verilmedi ama

İşten ayrılmak isteyen özel güvenlik görevlisi tazminatlarının ve diğer işçilik alacaklarını özel güvenlik görevlisi istedi bunun karşılığında istifanı bas git buna boynunu bükmeyen ve istifa etmeyen öze güvenlik görevlisi özel…

Özel Güvenlik İşçi Hakları

Bir özel güvenlik firmasında 2007-2015 tarihleri arasında çalışan özel güvenlik görevlisi, işverenin yasalara uymadığını, işin çekilmez bir hal aldığını, mesai, genel tatil ücretlerinin ödemediğini, güvenlik işi dışında işler yaptırıldığını, bu duruma isyan ettiğini belirtip özel güvenlik haklarına başvurarak yasal haklarının ne olduğunu bu durumda ne yapabileceklerini sormuştur. Özel güvenlik haklarının avukatı Sebahattin KONYAR’ın bu müracaat üzerine yaptığı değerlendirmede özel güvenlikçinin haklı nedenle iş akdinin  feshinin mümkün olduğunu, kıdem tazminatı, fazla mesai, genel ve resmi tatil ücretlerini  ve yıllık izini alabileceğini özel güvenlik görevlisi Bedrettin A..’ya söylemiştir.

Özel güvenlik görevlisi Bedrettin A..’ bu haklarını kullanıp işten ayrılmak istemesi üzerine hukuli süreç başlatılmıştır.  İş kanunun 24.maddesine göre önce noter vasıtası ile iş akdi fesh edilmiş verilen süre içinde işveren tazminat ve işçilik alacaklarını ödemeyince Bakırköy 9 .İş Mahkemesince dava açılmış, yapılan yargılama sonunda özel güvenlik görevlisini haklı bulmuş ve 31.054.49 TL toplam tazminata hükmedilmiştir.

Konuyla ilgili haber sitemize açıklama yapan KONYAR HUKUK BÜROSU Avukatlarından Av.Sebahattin KONYAR,  çalışan emekçilerin iş yerindeki gerek ücret gerekse çalışma koşullarından dolayı meydana gelen olumsuzlukları gerekçe göstererek iş akidlerini İş Kanunu 24.maddesine göre fesh edebileceklerini, verilen süre içinde tazminatlar ödenmediği taktirde mahkeme yoluyla alabileceklerini söylemiştir. Ayrıca çalışan emekçilerin istifa dilekçesini vermemelerini zira istifa durumunda kıdem , ihbar ve işçilik maaşlarını alamayacaklarını söylemiştir. İş Kanunu 24.maddesinin işçilere geniş anlamda haklı nedenle tazminat alacak şekilde iş akdini fesih imkanı sunduğunu ayrıca yasada düzenlenmeyen hallerde yargıtayın işçi lehine emsal niteliğinde kararları bulunmaktadır.

Ancak ne yazık ki çalışanlar genel bazında istifa ederek işten çıkmaktadır. Halbuki işçiler şayet istifa yoluna gitmeseler yukarda olayını anlattığımız arkadaş gibi yasal yollardan hakkını arasa çalıştıkları iş yerlerindeki birikmiş alacaklarını faiziyle birlikte alabilirler. Şirketlerin çalışanları korkutarak, baskı uygulayıp tehdit ederek haklarını elinden almalarını etik ve doğru olmadığını zira Müslüman bir ülkedeyiz çalışanların hakkı mutlaka riayet edilmesi gerekiyor. Şirketlerin işçilerin kıdem veya diğer fazla mesai alacaklarına göz dikmesi yerine daha kurumsallaşmış ve yenilikçi sürekli yeni ürün çıkartmaya üretmeye dayalı kaliteli politikalara vizyon ve misyonlara yol çizmesi halinde hem ülke ekonomisine katkı sağlanır hem de ülkemizin uluslararası alanda Türk firmalarında dünya devi markaların arasında yer almalarını sağlayabilirler.

Muhabir : DOĞAN YILDIZ 

ÖZEL GÜVENLİK HAKLARI MERKEZİ