Asgari Ücretle Alım Gücü Raporu” ile asgari ücretle geçinenlerin alım gücünde yaşadığı kayıplara dikkat çekti

Özel Güvenlik İşçi Hakları

DİSK-AR, açıkladığı “Asgari Ücretle Alım Gücü Raporu” ile asgari ücretle geçinenlerin alım gücünde yaşadığı kayıplara dikkat çekti

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), “Asgari Ücretle Alım Gücü Raporu”nu açıkladı.

DİSK-AR’ın TÜİK, TÜFE ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verileri üzerinden yaptığı hesaplamaya göre asgari ücretlinin gıdada alım gücü ortalama yüzde 3.31 oranında kayıp yaşarken, asgari ücretli en büyük kaybı piyasalaşan sağlık hizmeti nedeniyle yataklı tedavi hizmetinde yüzde 10’luk bir oranla yaşadı.

Mutfakta alım gücü yüzde 3.31 düştü

DİSK-AR’ın yaptığı araştırmada 2013 Kasım ayı ile 2014 Kasım ayı verilerinin karşılaştırılarak sonuçların tespit edildiği belirtildi.

Raporda şu bilgilere yer verildi: “Geçtiğimiz yılın Kasım ayı ile bu yılın Kasım ayını karşılaştırdığımızda geliri bir önceki yıla göre yüzde 10.7 artan asgari ücretli geçen yıl 100 TL’ye yaptığı bir alışverişi bugün ancak 114.6 TL’ye yapabiliyor. Buna göre asgari ücretli mutfakta alım gücünü yüzde 3.31 yitirdi. Asgari ücretli gelirinin bütünü ile geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 60 ekmek (12 kg) daha az alabiliyor. Pirinçte kayıp ise yüzde 21.”

Gıda ürünlerinin çoğunda asgari ücretlinin alım gücünün düştüğü belirtilirken süt ve süt ürünleriyle et çeşitlerindeki düşüşün dışında şu örneklere yer verildi:

“Patates için alım gücü yüzde 7.6, kuru fasülye için yüzde 5.4, biber için yüzde 22 ile 28, mercimek için yüzde 23, bal için yüzde 5.2 oranında alım gücünü yitiren asgari ücretli meyvelerde de önemli kayıplar yaşadı. Elma yüzde 10, ayva yüzde 27, limon yüzde 13 ile en ciddi kaybın yaşadığı meyveler arasında yer aldı. Toplamda gıda ürünlerinin çoğunda alım gücü geriledi.”

En ciddi kaybın yüzde 10 ile yataklı tedavi hizmetlerinde olduğu belirtilirken sağlıkta piyasalaşmanın yarattığı sorunlara dikkat çekildi.

Ulaşımda da asgari ücretlinin kayıp yaşadığı belirtilerek bunun yüzde 26 ile şehir hatları vapurlarında ve yüzde 5 ile tramvay ücretlerinde olduğu açıklandı.

Enflasyon rakamları gerçeği yansıtmıyor

Açıklamada, enflasyon hesaplamasındaki diğer maddeler üzerinden hesaplama yapılmasının alım gücünün artıyor olarak gösterdiği, ancak gıda ürünleri enflasyon sepetinde yeterince yer almadığı için enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

İşçilerin alım gücündeki düşüşlerin resmi rakamlara yansımadığı ifade edilen açıklamada enflasyondaki artışa ilişkin şunlar belirtildi: “Nitekim programda 2015 yılında gıda fiyatlarındaki artışın yüzde 9, genel enflasyonun yüzde 6,3, 2016 yılında gıda fiyatlarındaki artışın yüzde 8, genel enflasyonun yüzde 5 olacağı tahmin edilmektedir. Bu durum enflasyona dayalı ücret artışı halinde mutfaktaki alım gücünün 2 yılda yüzde 5 daha azalacağı anlamına gelmektedir.”

Raporda 2014 yılı itibariyle milli gelirden hane payına en az 720 TL düştüğü bilgisine yer verilirken 1977 yılından bu yana asgari ücret artışı ekonomideki büyümeyle doğru orantıda gerçekleşmiş olsa, bugün asgari ücretin 1800 TL olacağı belirtildi.