İŞÇİNİN KENDİ EL YAZISI İLE YAZDIĞI İSTİFA DİLEKÇESİNİN GEÇERLİLİĞİ

İstifa Dilekçesi Örnekleri; işçi haklı bir sebebi olmadan işyerinden kendi isteğiyle ayrılan yani istifa eden işçi kıdem tazminatı alamaz. Bu işçi, kıdem tazminatı alamayacağı gibi istifa etmeden önce kanunda yazılı ihbar öneli öncesi yazılı olarak işverenine bildirim yapmamışsa bir de ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilir. Çünkü 4857 sayılı İş Kanunu’nun 17. maddesine göre iş sözleşmesini sona erdirmek isteyen işçi/işveren feshi yazılı olarak ve bildirim süresine (bağlı kalarak diğer tarafa bildirmelidir. İhbar süresine uymadan işyerinden ayrılan işçi, kıdem tazminatı alamadığı gibi işverenine ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilir. İhbar tazminatı; çalışma süresine göre 2-4-6-8 haftalık ücret tutarındadır. Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti ile yıllık izin ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.

İŞÇİNİN KENDİ EL YAZISI İLE YAZDIĞI İSTİFA DİLEKÇESİNİN GEÇERLİLİĞİ
  • 22 Ekim 2015, Perşembe 17:58

YARGITAY 9. Hukuk Dairesi ESAS: 2013/7497 KARAR: 2015/474

Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti ile yıllık izin ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır. Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi M... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü: Davacı İsteminin

Özeti: Davacı, iş sözleşmesinin haksız feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile fazla mesai ve yıllık izin ücreti alacaklarının ödenmesini istemiştir. B) Davalı Cevabının Özeti: Davalı, davacının istifa ettiğini savunrak, davanın reddini istemiştir. C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti: Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.

D) Temyiz: Karar, davalı vekilince temyiz edilmiştir. E) Gerekçe:

1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle, kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir. 2- Davacı sözleşmenin haksız feshedildiğini iddia etmiştir. Davalı ise davacının istifa ettiğini savunmuştur. Mahkemece dinlenen davalı tanıkları davacının istifa ettiğini beyan etmişlerdir, davacı tanıkları ise beyanlarında davacının işçilik alacaklarının verileceğinin söylendiğini, bunun üzerine davacının kağıt imzaladığı yönünde anlatımlarda bulunmuşlardır. Tanıkların beyanlarından iş yerinde fazla mesai yapıldığı ancak davacının fazla mesai ücret alacaklarının ödenmediği anlaşılmıştır.İşçilik alacaklarının alınmaması iş akdinin işçi tarafından feshini haklı kılmaktadır” gerekçesiyle kıdem tazminatının kabulüne karar verilmiştir.

Ancak yazı ve imza inkarı bulunmayan davacının kendi el yazısı ile yazdığı istifa dilekçesinin işçilik alacaklarının ödeneceği vaadiyle imzalandığı iddia edilmiş ve tanık beyanlarıyla bu iddia desteklenmiş ise de, davacı tanıklarından A...’ ın işyerinde çalışmamış olması, diğer davacı tanığı H...’ in ise istifa dilekçesinin düzenlendiği tarihten önce işyerinden ayrılması, fesih tarihinde işyerinde çalışmıyor olması nedeniyle istifa dilekçesine ilişkin beyanlarına itibar edilemez. Dolayısıyla davacının istifa dilekçesini irade fesadı altında imzalandığı kanıtlanamadığından istifa dilekçesine itibarla kıdem tazminatının reddine karar verilmesi gerekirken yanılgılı değerlendirmeyle kabulü hatalıdır. F)

Sonuç: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenlerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 14.01.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

 

Özet olarak istifa eden işçi tazminat alamaz ancak işçini haklı olduğu yönleri varsa tek taraflı olarak sözleşmesini feshetmesi gerekir mutlak bir hukukçuda destek alarak gerekli işlemleri yapması gerekir ayrıca sitemizin iş hukuk uzmanlarına ulaşarak ücretsiz destek ala bilirsiniz

 

ÖRNEK İŞTEN AYRILMA DİLEKÇESİ

 

……………..Şirketin İsiminin Buraya Yazın ………..

Konun : İş Sözleşmesinin Fesi

Tarih : …./…..203

Ben …/…../..2011 tarihinden beri filen kesintisiz olarak ……./…../..2014 tarihine kadar işyerinizde çalıştım ancak 4857. 6331.6098. kanunun ve Yargıtay karaları ilgili yönetmenlikler gereğince doğan yasal haklarımın yasanın öngördüğü şekilde tarafıma verilmemiştir bu sebeple iş kanunun 24 maddesi deva eden diğer maddeleri ilgili mevzuatlar gereğince fazlaya ilişkin haklarım saklı kalarak iş sözleşmemi tek taraflı olarak fes ediyorum.

Yukarıda belirttiğim nedenlerle iş akdimi 5188, 6331, 6098 Kanunlar, Yargıtay kararları ve 4857 sayılı İş Kanunun gereğince tek taraflı olarak sözleşmemi fesh ediyorum. Kıdem tazminatımın, fazla mesai ücret alacağımın,Pirim ,Hafta tatili,Ulusal bayram ve Genel tatil ücret alacağımın, Son Ayın  ayına ait ücretimin, yıllık izin ücretimin vs. diğer tüm işçilik alacaklarımın karşılığı olan toplam 20.000,00 TL yi ihtarnamenin tebliğinden itibaren 1 gün içinde sizdeki maaş hesabıma yatırmanızı, aksi takdirde işçi alacaklarının tahsili için yasal yollara müracaat edileceğini ve yargılama gideri ile vekâlet ücretinin tarafınıza ait olacağı hususlarını ihtar ediyorum.

Ad Soyadı

İmza

Hasal haklarınız için bizde destek ala bilirsiniz 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık