İşçiye sgk kayıtlarında giriş-çıkış yapılması kıdem tazminatını sıfırlama hakkını vermez.İşçi hak kaybına uğramaz

SGK kayıtlarında İşçiden habersiz giriş çıkış yapılması İşverenler süreklik sgk girdi çıktı yapmaktalar bu sgk girdi çıkıları işçilerin kıdem ihbar ve benzeri işçilerin hiç biri hakkı kaybına neden olmaz. İstifa eden işçi hiçbir hak alamaz işveren iş kanunu ve yönetmenliklere aykırı davranması durumda işçi kıdem tazminatı hakkı kazanır. İş kanunu 24. Maddesi gereğince işçini tek taraflı sözleşme fesi hakkı var

İşçiye sgk kayıtlarında giriş-çıkış yapılması kıdem tazminatını sıfırlama hakkını vermez.İşçi hak kaybına uğramaz
  • 10 Aralık 2017, Pazar 16:51

İşçi işyerinde ara vermeden düzenli işine gidip gelir çalışırsa işveren muhasebecisi SGK kayıtlarına bu kesintisiz çalışmayı bildirmelidir. Fakat daha az prim ödemek, işçinin tazminat hakkını ortadan kaldırmak, izin sürelerini düşürmek gibi amaçlarla işçiden habersiz çıkışı yapılmakta bir süre sonra yine habersizce işçinin sigortası yapılmaktadır. Borçlarından kurtulmak için bazen işveren firma ismini değiştirmekte bu arada da işçileri çıkış giriş yapmaktadır. İşçinin tazminat haklarının önüne geçilmek amaçlandığı çok açıktır.

İşçinin  kendi isteği ile işe giriş çıkış yaptığı, bunun için istifa dilekçesi verildiği haller bu yazının konusu dışındadır..

Ceza miktarı tespitin şekline göre değişir

Normal şartlar altında, işveren tarafından geç verilen bir sigortalı işe giriş bildirgesinin idari para ceza tutarı her bir işçi için bir brüt asgari ücrettir. Ama böyle bir durumun varlığı aşağıda belirtilen yollarla tespit edilmişse ceza miktarı artacaktır. Şöyle ki;

Sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmediği mahkeme kararıyla tespit edilmişse ceza iki asgari ücrettir.

Sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmediği SGK denetmenleri, müfettişleri veya kontrolle görevli memurlarınca ya da diğer kamu idarelerinin denetim elemanlarınca tespit edilmişse ceza iki asgari ücrettir.

Sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmediği bankalardan ya da kamu kurumlarından alınan belgelerden tespit edilmişse ceza iki asgari ücrettir.

Yukarıdaki kurumlarca belirtilen hususların yıl içinde tekrarladığı tespit edilirse ceza asgari ücretin beş katı olacaktır.

5510 Sayılı Yasa'nın 102'nci maddesi uyarınca, 5510 sayılı Yasa'nın 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalıların işe giriş bildirgelerinin yasal süresi içerisinde (8) gün içinde verilmemesi halinde, bir sigortalı başına bir asgari ücret oranında idari para cezası uygulanmaktadır.

ÖRNEK 

4 yıldır çalıştığımız işyerimizde işyeri dosya değişikliği denilerek giriş ve çıkış işlemlerimiz yapılmıştır.

Bunu işveren biz çalışanlara söylemedi. Hizmet Dökümünü incelediğimizde ortaya çıktı.

İşverene kıdem tazminatımızın ortadan kalkıp kalkmadığını sorduk , o da bize bu hakkımızın devam edeceğini işyeri dosya numarasında değişiklik olduğu için böyle bir işlem yapıldığını ,işletmenin tüzel kişiliğinin yada devrinin söz konusu olmadığını söylemiştir.

Bu durumda kıdem tazminatı alma hakkımız ortadan kalkar mı? 

Bu yanlış anlayış geçmişten günümüze halen devam etmektedir. Salt işçinin sigorta belgelerinden aynı işveren nezdinde çalışırken, giriş ve çıkış işlemlerinin yapılması, alacağına dayanak olan kıdem tazminatı sürelerini sıfırlayamaz.

Yargıtay, işverenin çıktı-girdi davranışının sosyal güvenlik amacıyla kabul edilmiş bulunan kıdem tazminatı hakkının Yasanın amacına aykırı olarak sınırlaması sonucunu doğuracağını, bu nedenle yasal açıdan himaye edilemeyeceğini, işçinin buna muvafakat etmesinin de sonucu değiştirmeyeceği kabul etmiştir. Yargıtay, işin ve işyerinin özellikleri gözetilerek ve fesih tarihleri ile yeniden işe başlama günleri arasında geçen süreler göz önünde tutularak, işverenin bu davranışının işçiye daha az kıdem tazminatı ödeme amacına yönelik olması halinde Tüm Hizmet Süresine Göre, Son Ücretten Kıdem Tazminatı Hesaplanıp, Ödenen Kısımlar Mahsup Edildikten Sonra Kalanın Ödenmesi Gerekeceğini belirtmiştir.

Sigorta kayıtlarında işçinin aynı işveren nezdinde girdi ve çıktı işlemlerine onay verse bile, kıdem tazminatına esas tutulan süresini sıfırlamayacaktır.

Şayet işveren bu konuda aksi yönde hareket etmesi durumunda, İşçi İş Mahkemesinde dava açarsa Yargıtay kararları doğrultusunda işe başladığı ilk günden, iş akdinin sonlandığı süre de hesaplanarak kıdem tazminat alacağı belirlenecektir.

Kıdem sıfırlanması her yıl için tekrar ediliyorsa ödenen tazminatlar avans olarak değerlendirilerek işlem yapılır, en son alınacak tazminattan indirilir ve en son ücretten hesaplanır.

Not: Taşeron şirketler her projeye bir sgk sicil no almak ve işçilerin o projeye giriş yapmak, proje değişikliği olduğu zaman da ise sgk  çıktı yapmak zorundadır. Yasal zorunluğu Alt İşverenlik Yönetmeliği detaylı yazmaktadır http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2008/09/20080927-6.htm

Abdurrahman KONYAR  

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku

 

 

İŞTEN AYRILMA DİLEKÇESİ BU ŞEKİL YAZARSANIZ KIDEMİNİZİ ALA BİLİRSİNİZ

 

       ÖRNEK İŞTEN AYRILMA DİLEKÇESİ

 

…………………….Şirketin İsimin Buraya Yazın

 

Konun: İş Sözleşmesinin Fesi

Tarih : …./…..2014

Ben …/…../..2016 tarihinden beri filen kesintisiz olarak ……./…../..2014 tarihine kadar işyerinizde çalıştım ancak 4857. 6331.6098. kanunun ve Yargıtay karaları ilgili yönetmenlikler gereğince doğan yasal haklarımın yasanın öngördüğü şekilde tarafıma verilmemiştir bu sebeple iş kanunun 24 maddesi deva eden diğer maddeleri ilgili mevzuatlar gereğince fazlaya ilişkin haklarım saklı kalarak iş sözleşmemi tek taraflı olarak fes ediyorum

HABERE AİT VIDEO


Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 2 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık