Ücretsiz, rotasyon, uygulama, ayrımcılık, tazminat

Ücretsiz Izin işçilerin muvafakatine bağlı. Onun icin önceden is veren tarafından hazırlanan ücretsiz izin talep eden formları veya ücretsiz izne çıkmayı kabul eden evraklar sakin imzalamayın. Çünkü işçi böyle evraklar imzaladıgı zaman, kanunen kendi rızasıyla ücretsiz izne çıkmış olarak görünmektedir. Her ne kadar bu salgın döneminde ücretsiz izne çıkarma yetkisi işverenlere verilmişse de unutmayın ki bu teki geçici bir sureligine verilmiş olup esas kural işçinin razıdır.

Ücretsiz, rotasyon, uygulama, ayrımcılık, tazminat
  • 04 Temmuz 2020, Cumartesi 23:03

İşveren, işçiler arasında ayrımcılık yaparsa veya yer değişikliğine giderse isçinin ne gibi hakları doğar?

     İşveren çalışanlarının arasında ayrımcılık yapamaz, yaparsa işçi dört maaş ayrımcılık tazminatı talep edebilir. Ayrıca objektif kriter yoksa işçilerin yerlerini değiştiremez. İşverenler yer değişikliği için birçok isim kullanıyor bunlar; rotasyon, şube değişikliği, lokasyon değişikliği gibi isimlerdir. İşçinin çalıştığı yeri objektif kriter yoksa değiştiremez. İş sözleşmesinde yazsa dahi bile. Yargıtay kararları gereğince de sözleşmenin bu düzenlemesini işveren kötüye kullandığı zaman bir hükmü yoktur. İşçi böyle bir durumla karşılaştığı zaman kesinlikle herhangi bir belge imzalamaması gerekiyor. Şayet işveren işçiye artık bir daha buraya gelmiyorsun seni başka bir projeye yönlendirdim, eğer çalışmazsan üç tane tutanak tutup seni işten atarım derse işçi böyle bir beyana itibar etmeyip internet sitemizdeki örnek ihtarname örneğini noter kanalıyla işverene gönderip yapılan yer değişikliğinin usul ve yasaya aykırı olduğunu belirtip eski görev yerinin iadesini isteyebilir. Ayrıca  Özel Güvenlik İşçi Hakları Hukuk servisinden profesyonel destek alarak yasal süreci başlatarak yasal haklarını aramasını da tavsiye ediyoruz.

Tek Taraflı Ücretsiz İzin Yetkisinin Kötüye Kullanılması

İşverenin işçiyi ücretsiz izne çıkarması hiçbir şart veya koşula bağlanmamıştır. Bir başka deyişle işverenin COVID-19 salgınından kötü bir şekilde etkilenmesi veya bunu ispatlaması veya önce kısa çalışma ödeneğine başvurması, olumsuz yanıt aldığı takdirde ücretsiz izne başvurması koşulu da aranmamıştır. Yani herhangi bir işveren COVID-19 salgınından etkilensin veya etkilenmesin bu maddeye dayanarak işçisini ücretsiz izne çıkarabilecektir. Bu durumda işverenin COVID-19 salgınında iş yerinde ücretsiz izin uygulaması halinde işçilerin hakları nelerdir?

İş yerinde işveren işçilerin bir bölümünü ücretsiz izine çıkartıp bir bölümünü ücretsiz izne çıkartmazsa haksızlık ve ayrımcılık yapmış olur.

Ücretsiz izin uygulaması nasıl olması gerekiyor?

İşveren işçilere eşit olarak davranmak zorundadır. İşçilerin, kesinlikle ücretsiz izin talep ediyorum veya ücretsiz izne çıkmayı kabul ediyorum gibi ibare geçen yazıları imzalanmaması gerekiyor. Çünkü işçi böyle bir yazı verdiği zaman işçi kanunen kendi rızasıyla ücretsiz izne çıkmış olarak görünmektedir. İşçinin, işveren bana bunu zorla imzalattırdı, beni tehdit etti gibi bahaneleri kabul olmaz.

            Örnek olarak; işyerinde altmış kişi çalışıyorsa bir ay içinde bu altmış kişiyi eşit bir şekilde ücretsiz izne çıkartıp, eşit olarak da çalıştırması gerekiyor. Şayet işçilerin bir bölümünü ücretsiz izne çıkartıp diğer bölümünde çalıştırırsa burada işveren açıkça ayrımcılık yapmaktadır. İşçinin burada yapması gereken; hemen işverene ihtarname çekip bu ayrımcılığa son vermesini isteyip olmasa yasal yollara başvurması gerekir.

Ücretsiz izin işçilerin muvafakatine bağlıdır. Onun için önceden is veren tarafından hazırlanan ücretsiz izin talep eden formları veya ücretsiz izne çıkmayı kabul eden evrakları sakın imzalamayın. Çünkü işçi böyle evraklar imzaladığı zaman, kanunen kendi rızasıyla ücretsiz izne çıkmış olarak görünmektedir. Her ne kadar bu salgın döneminde ücretsiz izne çıkarma yetkisi işverenlere verilmişse de unutmayın ki bu yetki geçici bir süreliğine verilmiş olup esas kural işçinin rızasıdır.

Bu anlamda bir işçi ayrımcılığa uğradığında başta ayrımcılık tazminatını talep etme hakkı olduğu gibi haklı nedenlerle iş sözleşmesini feshederek kıdem tazminatını alıp işten çıkma hakkı da doğar. Ayrıca çalışanlar işyerinde yaşadığı sorunlar, iş sağlığı güvenliği konuları vs şikayetlerle ilgili Alo 170’i arayıp teftiş talep etmesini tavsiye ediyoruz. Yasal haklarınız için veya detaylı bilgi için sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edip ayrıca sorularınızı yorum olarak da yazarsanız bizde bu sorunlarla ilgili ne yapacağınız hakkında bilgilendirme yaparız. Yasal haklarınız için bizden bilgi alabilirsiniz. Unutmayın çaresiz ve yanlız değilsiniz. Abdurrahman KONYAR

Özel Güvenlik Hukuku,

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuk Bilgilendirmesi

HABERE AİT VIDEO


Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık