BUNLARI BİLİYORMUSUNUZ

ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİNİN MAAŞ VE ÖZLÜK HAKLARI

BUNLARI BİLİYORMUSUNUZ
  • 12 Nisan 2014, Cumartesi 21:32

1.İşyerinizde çalışıyorsanız işyerinizde yaşadığınız sorunlarla ve güncel konular ve SGK yatmıyor ve sorun var ise ilişkin şikâyet merci ALO 170 numarasıdır.

2.İşten çıkarıldığınız zaman ise işçilik alacaklarınız veya işe iade davası gibi haklarınız için iş mahkemesinde dava açılması gerekiyor.

3.Özel güvenlik görevlisi olarak çalışan kişilerinin görev dışında çalıştıklarında şikâyet merci emniyet genel müdürlüğü ve özel güvenlik şubedir.

4.Alacaklarınızla ilgili yani bir kişinin sizin paranızı veya borcunuzu ödemiyorsa icra daireleri ilgileniyor

5.Tehdit şantaj Hakarete uğramış iseniz dolandırıcılık ve diğer katalog suçlarla ilişkin yani şikâyet yeri Polis karakolu veya Cumhuriyet başsavcılığıdır.

6.Kamu kurumlarının verdiği kararları şayet vatandaş bunu kabul etmediği zaman bu işlemlerinin iptalini yürütmenin durdurulması için idare mahkemelerinde dava açılması gerekiyor. Örnek özel güvenlik kimliğinin iptal edilmesi durumunda yürütmenin durdurulması ve işlemin yapılması için idare mahkemesinde davayı açması gerekiyor

7.Tüketicilerinin aldığı mal ve ürün hizmetleriyle ilgili ayıplı olmalarının durumunda veya yapılan sözleşmeleriyle ilgili şikâyet mercileri ve yetkili kurumlar Tüketici hakem heyetleri ve il ticaret müdürlükleridir.

8. Kişisel verilerinizle ilgili örnek olarak işyerinizde kamera ile izleniyor iseniz veya rızanız olmadan verileriniz kayıt edilmiş ise bununla ilgili ALO 198 veri koruma hattını arayıp şikâyet edebilirsiniz. Şikâyetlerimizi yaparken her kurumun ayrı ayrı görev ve yetkileri vardır. Konuları bir birine karıştırmanız halinde şikâyetinizin veya taleplerinizin net anlaşılmayacağı için istediğiniz sonucu almaya bilirsiniz. Eğer ki konuların bir birine karışması halinde ise talepleriniz ret edilir. Taleplerinizi kısa net ve anlaşılırı şekilde özetleyip ne istediğinizi kimden şikâyetçi olduğunuzu açık bir şekilde belirtmeniz gerekiyor. 

İLE İLGİLİ ŞİKÂYETLERİ NEREYE BİLDİRİLMEKTEDİR?

Özel güvenlik görevlilerinin maaş ve özlük hakları 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde karşılıklı akitle belirlendiği için bu şikâyetleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu Bakanlığa bağlı Bölge Müdürlükleri veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi “ALO 170” hattını arayarak soru, öneri, eleştiri, ihbar, şikâyet ve başvuru taleplerinizi etkin ve hızlı bir biçimde çözüme kavuşturmak için iletebilirsiniz.

ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİ İŞÇİ SAYILIR MI?

Özel güvenlik görevlileri 4857 sayılı İş Kanununa tabi bir işyerinde iş sözleşmesine dayanarak ücret karşılığı çalıştıklarından işçi sayılırlar ve İş Kanunu hükümlerine tabidirler.(Devlet memuru statüsünde olanlar hariç)

ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİ DEVRİYE VEYA NOKTA NÖBETİNİ KAÇ KİŞİ İLE İFA EDEBİLİR?

Koruma ve güvenliği sağlanan yerlerde özel güvenlik görevlilerinin devriye veya nokta nöbeti görevlerini tek kişi ile yerine getirmesi, 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğe aykırılık teşkil etmemektedir. Ancak, koruma ve güvenliğin daha sağlıklı yapılabilmesi ve bir olay karşısında devriyenin veya nokta nöbeti tutan görevlinin can güvenliğini sağlayabilmesi için en az iki kişi ile hizmet yapılmasının daha uygun olacağı değerlendirilmektedir.

ÖZEL GÜVENLİK BİRİMİ NEDİR?

Kişi, kurum veya kuruluşun güvenliğini sağlamak üzere, kendi bünyesinde kurulan birime özel güvenlik birimi denir.

ÖZEL GÜVENLİK İZNİNİ ALMADAN ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ İSTİHDAM EDENLER NE ŞEKİLDE CEZALANDIRILIR?

Özel güvenlik iznini almadan özel güvenlik görevlisi istihdam eden kişiler veya kuruluşların yöneticileri üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

Abdurrahman KONYAR

GÜVENLİK KORUMA-İŞ KORUMA

Kuruc Genel Başkanı

HABERE AİT VIDEO


Beğendim 0 Muhteşem 1 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık