İstanbul metrosunda güvenlik işçileri çalışma koşullarına isyan etti

İstanbul Güvenlik A.Ş. bünyesinde çalışan Metro İstanbul güvenliklerinin yaşadıkları sorunlar yıllardır çözülmüyor. Üyesi oldukları Hak-İş’e bağlı Öz Güven-Sen’in sorunların duyurulması ve çözüme ulaşması için hiçbir çaba sarf etmediğini söyleyen güvenlik işçileri ağır çalışma koşullarına karşı adım atılmasını istiyor.

İstanbul metrosunda güvenlik işçileri çalışma koşullarına isyan etti
  • 19 Temmuz 2021, Pazartesi 23:13

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) iştirak firması olan İstanbul Güvenlik A.Ş. bünyesinde çalışan metro güvenlik işçileri yıllardır sorunlarına çözüm bulamıyor. Çalışma koşullarından sosyal haklara kadar birçok konuda sorun yaşayan güvenlik görevlileri hem çalışma koşullarının ağır olduğunu hem de haklarını yeterince alamadıklarını ifade ediyor. Haklarını almak için muhatap bulamadıklarını söyleyen işçiler, üyesi oldukları ve AKP’ye yakınlığıyla bilinen Hak-İş’e bağlı Öz Güven-Sen’den de gerekli desteği alamadıklarını vurguluyor.

İsmini vermek istemeyen güvenlik işçisi, ağır çalışma koşullarını ve uğradıkları haksızlıkları İleri Haber’e anlattı. İstanbul Güvenlik A.Ş. bünyesinde çalışan işçi, personeller arasında çalışma saatleri ve maaş farkının oldukça fazla olduğunu, çalışma koşulları ile ilgili sorunlar konusunda muhatap bulamadığını belirtti ve şöyle konuştu:

“Metro İstanbul güvenlikleri ayda 200 saat ve üzeri çalışırken park bahçe çalışanları 180 saat çalışarak biz metro güvenliklerinden daha fazla maaş alıyorlar. Aynı zamanda Metro İstanbul güvenlikleri olarak mesai ücretlerini alamıyoruz, 12 saat çalışma için sadece 7 TL yemek parası alabiliyoruz. Çalışma koşullarımızı Metro İstanbul belirlerlerken hakkımızı talep ettiğimiz zaman ise Metro İstanbul ‘Siz bizim elemanımız değilsiniz, İstanbul Güvenlik elemanısınız oraya belirtin’ diyor. Oraya gidince de bizi Metro İstanbul’a yönlendiriyorlar. İki firma arasında sürekli sürükleniyoruz, sorunlarımızı dinletemiyoruz.”

‘KİME YETİŞECEĞİMİZİ ŞAŞIRIYORUZ’

Metro İstanbul güvenliklerinin çalışma şartlarından, üstlerine yüklenen alan dışı işlerden ve personel sayısının yetersiz olmasından şikayetçi olduklarını dile getiren güvenlik işçisi şunları söyledi:

“Az personel ile daha çok iş yaptırılıyor, 5 işçinin yapacağı işi bir işçiye yaptırıyorlar. Yolcu sayımızın fazla olmasına rağmen Yenikapı Marmaray’da 27 güvenlik personeli varken hemen yanında olan metro istasyonunda 5 güvenlik görevlisi var, yani bizim yoğunluğumuz daha fazla olmasına rağmen yetersiz personelimiz var. Örneğin bir anda onlarca kişi geçiyor, kimin çantasını kontrol edeceğiz kime maske tak uyarısı yapacağız bilmiyoruz. Turnikede onlarca kişi soru soruyor, biz turnikede bazen bir bazen 2 kişiyiz hangi birine yetişeceğimizi şaşırıyoruz.

‘SAĞLIK DESTEĞİ VEYA YIPRANMA PAYI ALAMIYORUZ’

12 saat mesaimiz var ve mesai saatlerinin %95’i ayakta geçiyor, bundan kaynaklı sağlık sorunları da yaşıyoruz fakat bu konuda bir sağlık desteği veya bir yıpranma payı alamıyoruz. Sabah 09:00 akşam 21:00 vardiya saatleri ile çalışıyoruz hiçbir sosyal haktan yararlanamıyoruz. Örneğin pazartesi ve salı günü sabah vardiyasında çalışan biri çarşamba izin yapıyor, perşembe ve cuma geceye geliyor, cumartesi izinli oluyor. O izin gününü de evde uyuyarak geçirmek zorunda kalıyoruz ve pazar sabah yine mesaiye geliyoruz.”

Metro güvenlik işçisi, sadece iştirak firmalar arasında değil bulundukları Metro İstanbul’da da maaş ve çalışma şartları arasında eşitsizlikler olduğunu “Metro İstanbul bünyesinde çalışan metro işçileri ve İstanbul Güvenlik tarafından buraya yollanan güvenlik personeli arasında sayısız ayrımlar gerçekleşiyor” sözleriyle ifade ederken, her türlü işin kendilerine yıkıldığını da öne sürdü.

‘ELEKTRİK İŞLERİNE KADAR HER İŞİ BİZ YAPIYORUZ AMA MAAŞLARIMIZA YANSIMIYOR’

Çok fazla çalışmalarına rağmen düşük ikramiye aldıklarını söyleyen işçi şu ifadeleri kullandı:

“Fazla mesai ücretlerimizi alamıyoruz. Metro İstanbul kendi personeline 3 ayda bir 4000 TL’ye yakın ikramiye verirken biz güvenlik personeline 6 ayda bir 1500 TL ikramiye veriliyor, aynı zamanda Metro İstanbul kendi işçilerine tünel tazminatı verirken biz güvenlikler bundan faydalanamıyoruz. Bütün bunların dışında güvenliğin burada sadece adı güvenlik, yani nasıl oluyor derseniz asansörden elektrik işlerine kadar her işi bize yaptırıyorlar fakat bunlar da maaşlara yansımıyor. Bizim isteğimiz kendi işimizi yapmak, mesai ücretleri dahil hakkımız olan maaşın yatırılmasını istiyoruz.”

‘SENDİKANIN TEK YAPTIĞI AİDAT TOPLAMAK’

Hak-İş bünyesindeki Öz Güven-Sen’de sendikalı olan metro işçileri defalarca sorunlarını dile getirdiğini fakat sendikanın konu ile bir türlü ilgilenmediğini belirten işçi, sendika için “Tek yaptıkları aidat toplamak. Sendika para alıyor ama hak aramıyor” ifadelerini kullandı ve ekledi:

“Sendika burada sanki yok gibi davranıyor. Hiçbir şey yaptıkları yok fakat çok iyi yaptıkları bir iş var, o da para almak. Sendika bizden ilk başta 207 TL aidat isterken tepki gösterdik, 140 TL’ye düştü. Bu parayı alıyorlar ama hakkımızı aramıyorlar, burada 10 bin işçiyiz, hiç yoksa 8 bin kişi sendikalı ve bu 8. bin kişiden her ay aldıkları paranın haddi hesabı yok. Sendika temsilcileri tepeden inme biçimde göreve geldiler. Hiçbir temsilciyi tanımıyoruz, bir kere olsun sahaya inmiyorlar, tek bildiğimiz arada toplantı yaptıkları fakat asla bir kazanım elde edemedikleri. Sendika da patron gibi bizi sömürmekten başka hiçbir şey yapmıyor.”

Metro İstanbul güvenlikleri isteklerinin çok açık olduğunu belirterek sadece insani çalışma koşullarının sağlanması, eşitsizliklerin ortadan kaldırılması, maaşlarının yaptıkları işin hakkı olacak şekilde düzenlenmesi, fazla mesai ücretlerinin ödenmesini istediklerini belirtiyor.ilerihaber

Özel Güvenlik Hakları 

Abdurrahman KONYAR

HABERE AİT VIDEO


Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık