İş arayandan ücret almak Dolandırıcılık Yöntemi

İş arayandan ücret almak Dolandırıcılık Yöntemi Güvenlik, danışmanlık ve diğer tüm şirketler için geçerlidir. İş arayan kişilerde ücret alınması yasa dışıdır. Yasa gereği iş kurdan izin almadan iş arama veya iş bulma konusunda aracılık yapması yasaktır. Bunu yapan her iki firma hakkında İşkur’a şikayet etmesi halinde idari ceza uygulanır. 4904 sayılı İşkur kanununun 19. maddesine göre işsizler ile işçi arayanları karşı karşıya getirmek amacıyla kurulan Özel İstihdam Büroları da dahil olmak üzere hiç kimse iş arayanlardan para isteyemez. Gözaltı – tutuklama, iş bulma vaadiyle dolandırıcılık yapan kişilerin hepsine ceza kesilir.

İş arayandan ücret almak Dolandırıcılık Yöntemi
  • 13 Kasım 2019, Çarşamba 12:52

İş bulma vaadiyle dolandırıcılık yapanlara dikkat ediniz.

İlgili madde şöyledir: "Özel istihdam büroları, iş arayanlara ve açık işlere ilişkin bilgileri sadece iş ve işçi bulma faaliyeti için gerekli olması halinde toplayabilir. İşleme tabi tutabilir veya bunlardan yararlanabilir.
Özel istihdam büroları, iş arayanlardan her ne ad altında olursa olsun menfaat temin edemez ve ücret alamazlar. İşe yerleştirme faaliyeti karşılığı ücret sadece işverenden alınır.  Ancak; yönetmelikle belirlenecek meslekler ve üst düzey yöneticiler için işe yerleştirilenlerden ücret alınmasına izin verilebilir." Özel İstihdam Büroları Yönetmeliği'nin 13. maddesinde ise "Özel İstihdam Büroları; profesyonel sporcu, teknik direktör, antrenör, manken, fotomodel ve sanatçı meslek gruplarında yer alanlar ile genel müdür veya bu göreve eş yada daha üst düzey yöneticilerden ücret alabilir" denmektedir.
SİZİN BAŞVURDUĞUNUZ ŞİRKET SUÇ İŞLEMİŞ
Siz, Özel İstihdam Bürosu'na değil, ilan veren veya vermeyen bir şirkete gidip iş başvurusunda bulunmuşsunuz. Bu durumda da esasen ücret talep edilemez. Çünkü;  kendi şirketinin işçi ihtiyacı için olsa bile, iş ve işçi bulma işlerinden kazanç elde edilemez. Yani; başvurular esnasında işsizlerden başvuranlardan ücret talep edemezler. Bu durumda yetkileri olmadığı halde kendi şirketlerine dahi olsa Özel İstihdam Bürosu gibi davranıyor ve iş ve işçi bulma faaliyetinden para kazanıyorlar demektir. Bu da suçtur ve 4904 sayılı b) kanunun 20. maddesi ve ilgili tebliğe göre
Kurumdan izin almadan iş ve işçi bulmaya aracılık faaliyeti yapan gerçek ve i) güzel kişilerden;
4904 sayılı kanunun 17.  maddesinin birinci fıkrasına ve 4857 sayılı İş kanununun 90. maddesine aykırı olarak, kurumdan izin belgesi almadan iş ve işçi bulmaya aracılık faaliyetinin bir işyerinde veya 09.06.2004 tarihli ve 5187 sayılı Basın Kanunu'nda yazılı araçlarla ya da radyo, televizyon, video, internet, kablolu yayın veya elektronik bilgi iletişim araçları ve benzer yayın araçlarından biri ile işleyenlere 4857 sayılı kanunun 106'ncı maddesi ve 4904 Sayılı kanunun 20. maddesinin (h) bendi gereği 10.000 Türk Lirası idari para cezası; bu fiilin her bir tekrarında 20.000 Türk Lirası,
ii) İş arayanlardan ücret alan veya menfaat temin edenlere aynı 4904 sayılı kanunun 20. maddesinin (d) bendi gereği idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca, kuruma onaylatılmayan her bir yurtdışı hizmet akdi için 300 türk Lirası, idari para cezası uygulanacaktır." denmektedir.

Buda yeni dolandırma  yöntemi birçok kişi veya kişiler iş vaadiyle insanların zor durumdan ve çaresiz oluşundan faydalanarak ahlaksız bir şekilde insanlıktan nasibini almamış bu dolandırıcılar insanlardan para aldıklarını sürekli duymaktayız. Öncelikle İş arayan kişilerden ücret alması yasak olduğu gibi eleman temin eden firmalarda suç işlemektedir. Yasa gereği İşkur’dan izin almadan iş arama ve bulma konusunda aracılık yapması yasaktır. Bunu yapan her iki firma hakkında İşkur’a şikayet etmesi halinde idari ceza uygulanır. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman öncelik olarak İşkur’a şikayet etmeniz daha sonrasında Cumhuriyet baş savcılığına giderek hakkında suç duyurusunda bulunmanızı, dilekçeniz de ise özellikle kendilerini kandırarak par aldığını fatura verilmediğini ayrıca taahütlerin işlemlerini yapmadığını haksız kazanç sağladığını vergi kanuna muhalefet ettiğinden dolayı davacı şikayetçi olduklarını beyan etmenizi tavsiye ediyoruz. Her ne şekil de olursa olsun. Hangi isim altında söylerlerse söylesinler iş arayan kişilerden ücret alması kesinlikle yasaktır. Bazı kişiler eğitim adı altında yapmaktadırlar. Özel güvenlik şirketleri ve Özel güvenlik eğitim kurumları bu eylemlerin yapması yasa dışıdır. Bazı kişilere düzmece kağıtlar vermektedirler. Asla bu kağıtlara inanmayın. Özellikle Israr ediyoruz bunlara kanmayın. En yakın makamlara şikayet edin. Mağdur olanlar varsa da en yakın adli makamlara şikayet de bulunsun.

 Abdurrahman KONYAR 

HABERE AİT VIDEO


Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık