Açlık alarm veriyor. Bebek mamalarına alarm takıldı

Marketlerde pahalı ürünlere uygulanan prosedür peynirden sonra bebek mamaları için de uygulanmaya başlandı, bebek mamalarına alarm takıldı

Açlık alarm veriyor. Bebek mamalarına alarm takıldı
  • 30 Haziran 2020, Salı 11:55

Rıfat KIRCI

Salgınla birlikte derinleşen ekonomik kriz sonucu yurttaşın alım gücü günden güne erirken marketlerde temel gıda ürünlerine bile alarm takılmaya başlandı. Bir markette bebek mamasına normal şartlarda pahalı olan ürünlere uygulanan prosedür uygulandı; bebek mamalarına da alarm takıldı. Daha önce bazı marketlerde de peynire alarm takılması sosyal medyada yankı uyandırmıştı. Yurttaş kırmızı et, balık gibi ürünleri halihazırda alamazken peynir ve bebek maması gibi temel gıda ürünleri de böylelikle lükse dönüştü.

BEBEK MAMASI BİLE LÜKS OLDU

Marketlerde, bebekler için olan 800 gramlık devam sütü mamalarının fiyatı 110-130 lira arasında değişiyor. Daha küçük olan 350 gramlık devam sütü mamaları ise 50-60 lira arasında. Peynirin kilosu ise cinsine göre değişiklik gösteriyor. Peynirin kilosu 90 liraya kadar çıkabiliyor.

ÇAYA EKMEK UFALANIYOR

Gazetemize konuşan asgari ücretli ve 4 yaşında çocuğu bulunan Tugay Atalay, “Sadece mama değil ki… Her şey pahalı. Sanki altın tozu koymuşlar” diyerek tepkisini dile getirdi. Atalay “Eskilerimiz ‘yemedik yedirdik’ derdi. Şimdi o duruma düştük” diyerek sözlerini şu şekilde devam ettirdi: “Mamalar pahalı. Çocuğa et yedireceksin, balık yedireceksin, meyve yedireceksin hepsi pahalı… Kendimizden zaten kısıyoruz. Mamaya alarm koymuşlar. Bu garibanın değil devletin ayıbı. Kimisinin 2-3 çocuğu oluyor. Çevremizden görüyoruz. Eski usule döndü artık her şey. Yoksul ne yapsın; mama alamayan çaya biraz şeker atıyor, ekmek ufalıyor karnını doyurmaya çalışıyor evladının.”

ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ ALTINDA

Öte yandan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) verilerine göre haziran ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 431 lira 8 kuruş, yoksulluk sınırı ise 7 bin 918 lira 82 kuruş oldu. Buna göre 4 kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli olan tutar 2 bin 324 lira 70 kuruş olan asgari ücretin altında kaldı. Haziran ayında yetişkin bir erkeğin gıda harcaması 667 lira 25 kuruş olarak belirlenirken, yetişkin bir kadın için bu tutar 561,14 lira oldu. Bu tutar 15-19 yaş grubu çocuk için 718,97 lira ve 4-6 yaş grubu için ise 483,72 lira olarak belirlendi. Salgın döneminde işinden olan yurttaşlara verileceği vaat edilen tutar ise açlık sınırının yarısı bile değil.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık